Nejúspěšnější šachová škola v ČR

Šachové ELO – jeho pozitiva a negativa, 3. část

ELO - pro někoho nic neznamenající údaj, pro jiného nutné zlo a pro další velice důlěžité číslo. Jak je to vlastně s ELO? Víme že dnes už může mít český hráč pět čísel ELO - FIDE ELO, FIDE ELO rapid, FIDE ELO blesk, národní ELO a národní ELO rapid. Ale jakou váhu máme přisuzovat těmto číslům? Na tuto a mnoho dalších otázek o tématu ELO odpovídá dle svých znalostí a zkušeností čestný předseda BŠŠ Karel Kubala.

Můžeme se těšit na čtyři samostatné díly. Třetí část najdete v komentáři.

1. část, 2. část

Komentáře

Šachové ELO – jeho pozitiva a negativa.

 

Část 3. – ELO a děti

 

Předchozí části:  ad 1) pozitiva ELO jako klasifikačního nástroje

              ad 2) Šachisté a ELO

Následující část: ad 4) ELO ve VSM

               

Ve druhém pojednání jsem popisoval, jak u mnoha hráčů začne časem pracovat „začarovaný kruh“ s obavami o ztrátu ELO bodů s postupným utlumováním jejich startu v soutěžích a turnajích. Je to fakt – a je to velice negativní vliv (jinak kvalitního klasifikačního instrumentu) na přístup hráčů k šachu – a takoví lidé již nehrají šachy pro radost...

 Pokud tento negativní fenomén funguje u starších hráčů, tak ještě mnohem horším strašákem se stává u mládeže, kde to navíc bývá dramaticky umocněno rodiči, kteří se domnívají, že to jejich dítě přece musí pořád mít to ELO vyšší a vyšší (možné poklesy si nepřipouštějí) a vedou i své dítě k honbě za vyšším ELO. Prioritní poslání šachové hry: zábava a přirozený výchovný vliv šachové hry na osobnostní rozvoj dítěte pak jde do pozadí a vše se poměřuje získanými ELO body a dokonce se i dítěti vytvářejí stresující situace ani ne již z pohledu, zda získá půl nebo celý bod z partie, ale s hrůzou, kolik ELO bodů za partii ztratí, když ji nevyhraje!!! Tyto řádky jsou určeny zejména rodičům. Ponechte děti se bavit hrou v šachy a věřte, že pokud jim chuť do hry vydrží a budou herně i tréninkově aktivní, tak ten jejich růst bude trvalý. A pokud někde ztratí třeba 20 ELO bodů, tak to znamená, že se mu něco nepovedlo a významnější v této situaci je, aby si vzalo ponaučení z chyb, které ho stály ztrátové ELO body – a věřte, že pak v blízké době nejenže ty body získá nazpět, ale přidá i další navrch.

Rodičové, ELO není cíl, ale jen pomocný parametr pro dlouhodobé posuzování herní síly vašeho dítěte!! Velmistr a profesionální šachista se stává snad jeden z 50 000 a za léta práce s mládeží mi věřte, že většina těch již starších, dodnes vzpomíná hlavně na prožitky spojené s akcemi při šachových kroužcích a výjezdech, ale co je hlavní – s odstupem času hodnotí i mnoho pozitivních návyků, které jim šachová hra dala pro život – A TO JE NÁŠ CÍL !! (měl by být i cílem rodičů).

 

5.1.2014, Karel Kubala